Niezwykłe właściwości kakao i przepis na zdrowy koktajl czekoladowy

Kakao (https://www.bee.pl/9258-kakao-naturalne) to nic innego jak zmielone nasiona kakaowca właściwego. Jest bogate w takie pierwiastki jak żelazo, magnez czy wapń, zawiera cały szereg witamin z grupy B, a do tego cenne przeciwutleniacze, w tym polifenole, które poprzez neutralizowanie wolnych rodników mogą minimalizować ryzyko wystąpienia schorzeń sercowo-naczyniowych i spowalniać procesy starzenia się komórek. Dodatkowo obecna w kakao teobromina wykazuje właściwości pobudzające i poprawiające koncentracje. Dlatego warto regularnie sięgać po przysmaki i napoje z tym niezwykłym, aromatycznym proszkiem.

Kiedy warto sięgać po kakao?

Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów (m.in. flawonoli) kakao jest dobrym dodatkiem do diety osób w wieku dojrzałym. Antyoksydanty nie tylko spowalniają procesy starzenia się komórek, ale także działają rozkurczowo na naczynia krwionośne, poprawiając w ten sposób przepływ krwi i minimalizując ryzyko wystąpienia skrzepów. Do tego istnieją badania sugerujące korzystny wpływ na pamięć.

Natomiast zawarte w kakao żelazo i magnez w połączeniu z teobrominą dobrze działają na koncentrację i zdolność uczenia się, więc warto wprowadzić produkty kakaowe do diety uczniów, studentów i wszystkich, którzy w swojej codzienności muszą zapamiętywać wiele nowych informacji.

Na koniec kakao, tak jak i czekolada, ma zdolność poprawiania humoru i łagodzenia skutków stresu. Ta właściwość jest związana z wysoką zawartością magnezu, a także z obecnością kwasu walerianowego.

Zdrowy koktajl czekoladowy


Odżywczy i sycący koktajl z dodatkiem kakao pobudzi rano i będzie świetną przekąską po treningu albo w trakcie przerwy w pracy. Warto wykorzystać do niego kakao surowe, najbardziej wysycone korzystnymi dla nas minerałami i witaminami, ale równie dobrze sprawdzi się zwykłe, gorzkie kakao bez dodatku cukru.

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka lub ulubionego napoju roślinnego
  • Czubata łyżka kakao.

Płatki owsiane zalewamy na noc mlekiem i wstawiamy do lodówki. Rano dodajemy do nich banana i kakao i miksujemy za pomocą blendera na gładki koktajl. W razie potrzeby można rozcieńczyć odrobiną mleka lub dosłodzić miodem.

 

 

Close